
عنوان کامل پایان نامه :
بررسی قیمت تمام شده انرژی خورشیدی در مقایسه با گاز طبیعی بخش خانگی با چشم انداز بالا بردن بهره وری انرژی
قسمتی از متن پایان نامه :
2-2-4- نيروگاه هاي خورشيدي ايران
مصرف انرژي الكتريكي در اكثر كشورها با افزايش رشد صنعتي توسعه مييابد. آمار جهاني نشان ميدهد كه مصرف انرژي الكتريكي با رشدي بيشتر از 6% در سال همراه است. مهمترين روش توليد انرژي الكتريكي از طريق نيروگاههاي حرارتي ميباشد كه اغلب آنها با سوختهاي فسيلي كار ميكنند. اين سوختها اولاً آلودهساز محيط بوده ثانياً منابع آنها محدود و روبه اتمام است. علاوه بر موارد فوق ارزش افزوده سوختهاي فسيلي در تبديل به مواد صنعتي و كشاورزي به مراتب بالاتر ميباشد. لذا بهرهگيري از ساير روشها هم براي جلوگيري از آلودگي محيط زيست و هم براي تقليل مصرف سوختهاي فسيلي در دهه گذشته مورد توجه قرار گرفته است.
خورشيد به عنوان يك منبع لايزال الهي ميتواند بعنوان يكي از منابع مهم انرژي باشد، كه نرخ انرژي كه از آن دائماً به سطح زمين ميرسد حدود 173000 بيليون كيلووات تخمين زده ميشود. اين مقدار تقريباً 30000 برابر مصرف كنوني جهان ميباشد. با روشهاي مختلفي انرژي خورشيدي براي توليد جريان الكتريكي استفاده ميشود. يكي از آنها استفاده از نيروگاههاي حرارتي-برقي خورشيدي است. در اين نيروگاهها با استفاده از متمركزكنندههاي خورشيدي براي جمعآوري گرما در يك سيال و توليد انرژي الكتريكي استفاده ميشود. طي يك دهه از سال 1983 تا 1993 تعداد 9 نيروگاه با ظرفيتهاي مختلف، حداكثر 80 مگاوات و جمعاً 354 مگاوات در آمريكا نصب گرديده و در حال كار ميباشد(تاهولت و هستنس، 2008)[1].
اين پروژهها در ساير كشورها از جمله، يونان، ايتاليا و. . . در حال بررسي و ساخت است. در كشور ما نيز استفاده از نيروي خورشيدي سالها است كه موردتوجه قرار گرفته است. در اين ارتباط پروژه طراحي و ساخت يك نيروگاه خورشيدي به ظرفيت kw 250 با استفاده از كلكتورهاي شلجمي خطي به بخش مكانيك دانشكده مهندسي دانشگاه شيراز سپرده شده است. سيكل روغن و سيكل بخار اين نيروگاه بر مبناي شرايط محيطي شيراز طراحي شده است. طراحي انجام شده در شرايط پايدار ساعت 12 ظهر خورشيدي اول پائيز انجام شده است، در اين طراحي راندمان كلي نيروگاه 3/8% محاسبه شده و از توان kw 1670 تابش خورشيد در نهايت kw 285 تبديل به برق شده است. جزئيات بيشتر سيكل حرارتي و شرايط خطوط در حالت پايدار طراحي در مرجع 4 آمده است.
از آنجا كه شرايط محيطي و تشعشع خورشيد كه از پارامترهاي عمده هستند با زمان متغير ميباشد عملكرد سيكل در ساعات مختلف روز در روزهاي مختلف سال متفاوت از شرايط طراحي خواهد بود. لذا ضروري است سيكل روغن بصورت غيرپايدار شبيه سازي و نحوه گردآوري انرژي خورشيد و انتقال آن به آب بطور زمامند در يك شرايط واقعيتر بررسي شود و كارائي سيكل در كل سال مشخص و سهم خورشيد در توليد برق بطور دقيقتر محاسبه و ارائه گردد.
با شبيه سازي واقعي سيكل فوق ميتوان به سرعت تعداد زيادي از مشكلات سيستم طراحي شده را بررسي كرده و ضمن ارائه رهنمودهايي به عنوان يك سيستم نرمافزاري مفيد، تركيب بهينه چندين جزء طراحي شده غيروابسته به يكديگر در سيكل را مورد ارزيابي قرار داد. با اين مدل سازي قبل از ساخت يا اجراي سيستم با اجراي فرآيندهاي داخلي آن جزئياتي را كه احياناً در طراحي اصولي منظور نشده ميتوان بررسي نمود و طراحي انجام شده را مورد ارزيابي قرار داد(تاهولت و هستنس، 2008).
[1] M. Thyholt, A.G. Hestnes
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سؤالات تحقيق:
- آيا قيمت تمام شده انرژي خورشيدي در مقايسه با گازهاي طبيعي کمتر است؟
- آيا جايگزيني انرژي خورشيدي با گاز هاي طبيعي در بخش خانگي مقرون به صرفه مي باشد؟